Tuotantopäällikkö Matti hieraisi silmiään katsoessaan tuotantolinjan raportteja. Vielä puoli vuotta sitten hän oli kamppaillut jatkuvien ongelmien kanssa: yllättävät tuotantokatkokset, laatuongelmat ja energiaa kuluttavat vanhat moottorit olivat arkipäivää. Mekaanisesti linja oli kyllä kunnossa, mutta 20 vuotta vanha ohjausjärjestelmä oli tehnyt tuotannosta arvaamatonta.
“Ei tätä näin voi jatkaa”, Matti oli todennut tuotantopalaverissa. Uuden linjan hankinta tuntui kuitenkin järjettömältä – olihan nykyinen linja mekaanisesti yhä hyvässä kunnossa. Ratkaisu löytyi ohjausjärjestelmän modernisoinnista.
Projektin jälkeen kaikki muuttui
Nykyään Matin työpäivät ovat hyvin erilaisia. Aamuisin hän vilkaisee älypuhelimestaan linjan tilan ja tuotantoluvut. Järjestelmä on pyörinyt läpi yön täsmällisesti, ja laatupoikkeamia ei ole havaittu. Energiankulutus on pudonnut kolmannekseen entisestä, kiitos uusien moottoreiden ja älykkään virran takaisinsyötön.
“Eniten hämmästyttää se, miten paljon nopeammin linja nyt toimii”, Matti kertoo. “Turhat viiveet työvaiheiden välillä ovat poissa, ja voimme säätää prosessia paljon tarkemmin. Tuotantokapasiteetti nousi merkittävästi, vaikka kyse on samasta vanhasta linjasta.”

Yllättäviä hyötyjä
Suurin yllätys Matille oli kuitenkin vasta tulossa. Kun markkinoilta tuli pyyntö uudenlaisesta tuotevariantista, sen valmistus onnistui helposti ohjelmistopäivityksellä. Aiemmin vastaava muutos olisi ollut mahdoton toteuttaa.
“Viime viikolla huomasimme yhden anturin toimivan epänormaalisti”, Matti muistelee. “Ennen se olisi tarkoittanut tuntien tuotantokatkosta. Nyt etäyhteydellä tunnistettiin ongelma minuuteissa, ja korjaava toimenpide voitiin tehdä seuraavassa vuoronvaihdossa.”
Dataa päätösten tueksi
Tuotannon läpinäkyvyys on noussut uudelle tasolle. Järjestelmä tuottaa reaaliaikaista dataa suoraan toiminnanohjausjärjestelmään, mikä on mullistanut tuotannonsuunnittelun. Materiaalitilaukset ja resurssien kohdentaminen onnistuvat nyt täsmällisemmin.
“Ehkä parasta on ollut nähdä työntekijöiden tyytyväisyys”, Matti pohtii. “Modernin käyttöliittymän ansiosta linjan hallinta on selkeämpää, ja turvallisuustaso on nyt huippuluokkaa. Kukaan ei enää kyseenalaista, kannattiko modernisointi – se maksoi vain murto-osan uuden linjan hinnasta.”
Katse tulevaisuuteen
Nyt Matti ja hänen tiiminsä voivat keskittyä tuotannon kehittämiseen sen sijaan, että kamppailtaisiin jatkuvien ongelmien kanssa. Järjestelmä on helposti laajennettavissa, ja uusia ominaisuuksia voidaan lisätä tarpeen mukaan.
“Tärkeintä oli aloittaa modernisoinnin suunnittelu ajoissa”, Matti korostaa. “Näin vältimme tilanteen, jossa vanhan järjestelmän ongelmat olisivat pakottaneet meidät hätäratkaisuihin. Nyt meillä on edessä vielä monta hyvää vuotta tämän linjan kanssa.”
Matin tarina ei ole ainutlaatuinen. Monissa tuotantolaitoksissa painitaan vanhojen ohjausjärjestelmien kanssa, vaikka laitteet ovat mekaanisesti yhä hyvässä kunnossa. Modernisointi avaa mahdollisuuksia, joita ei ehkä osattu edes kuvitella – ja usein murto-osalla uuden laitteen hinnasta.
Ole kuin Matti ja pirauta Karille p. 0400 730 998